Срещата на Г-20 приключи с компромис за въглищата

Богатите страни мобилизират милиарди, за да се справят бедните
Обновена: 31 окт 2021 19:01 | 31 окт 2021 18:58, Веселина Йорданова
43
Срещата на Г-20 приключи с компромис за въглищата
Снимка: БГНЕС

Лидерите на най-големите световни икономики се договориха да спрат общественото финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища, в чужбина, но не определиха цел за постепенно изключване на въглищата от енергинийния микс на собствените си икономики, предаде Асошиейтед прес.

Според заключителното комюнике от срещата на върха на Г-20 в Рим групата поема компромисния ангажимент за постигане на въглеродна неутралност "до или около средата на века".

Страните от Г-20 общо генерират над три четвърти от парниковите емисии в света. Надеждите бяха на срещата да бъдат установени твърди цели за намаляване на емисиите, като същевременно се помогне на бедните държави да се справят с последиците от увеличаването на световните температури. Без такива цели има опасност да бъде загубен импулсът за по-широкия форум, който започна днес в Глазгоу, отбелязва АП.

В комюникето членките на Г-20 потвърждават поетия по-рано ангажимент на богатите страни да мобилизират 100 млрд. долара годишно, за да помогнат на бедните да се справят с климатичните промени, както и да увеличат финансирането, чрез което се подпомага адаптирането на страните с ниски доходи към промените. Те също така призовават Международния валутен фонд да създаде нов фонд за финансиране на бедните страни.

В съвместното си изявление участничките във форума заявяват, че Г-20 ще се придържа към обещанията, поети в Парижкото споразумение за климата, но не се посочва краен срок за изпълнението на тези обещания.
Липсата на конкретика ще бъде източник на разочарование за климатичните активисти, които се надяваха членовете на групата да дадат пример и да изпратят положителен сигнал към конференцията на ООН за климата в Глазгоу.

В заключителната декларация освен това се подкрепя предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за въвеждане на минимален глобален данък за транснационалните корпорации от 15 процента, допълва ТАСС.

Документът определя инициативата на ОИСР като "историческо постижение, с чиято помощ" страните от Г-20 "ще изградят по-стабилна и справедлива международна система за данъчно облагане".

ОИСР съобщи на 8 октомври, че членките й са постигнали споразумение за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък от 15 процента за компании с приходи от 750 млн. евро. Държавите възнамеряват да подпишат многостранна конвенция през 2022 година, която да бъде въведена през 2023 година. Налогът ще засегне гиганти като Епъл (Apple), Гугъл (Google), Майкрософт (Microsoft) и фармацевтичните компании Пфайзер (Pfizer) и Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Г-20промени в климата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
И така тези си имат Едно Голямо Световно Стадо. И тикат Стадото а то си Ходи едно такова въудулевено, че го "Пазели" да но Стигнали до Пропаста и чак тогава "Разбрали", че нещо не е наред но останали в Ступур от СТРАХ. TO BE CONTINUED
37
1
 
2
 
! Отговори
Бай Коко преди 2 години
И все пак чуха предложението на нашия президент.
36
0
 
6
 
! Отговори
Баце ви Билчо преди 2 години
Малиии тия се събраха да решават бъдещето на планетата,а милиардерите стоят зад телевизорите и си гризат ноктите от страх.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен за всичко са виновни оня с уиндойса, найлон мъск, безос бозичката и останалите от обкръжението им. За всичко, включително и за пандемията.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени са следствие главоломното нагло нарастване на населението на земята. То се удвои за един човешки живот. Тези хора имат нужда от консумативи. Това доведе до пагубна глобализация и това е края
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени са следствие главоломното нагло нарастване на населението на земята. То се удвои за един човешки живот. Тези хора имат нужда от консумативи. Това доведе до пагубна глобализация и това е края
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има някой работи дет не ви казват за ВИТ ата . Лъжат ва и с зелената сделка . Това Китай го направи преди 5 години а преди около 3 г. спря ВИТ ата и почна да строи общо 34 реактора ;) ВИТ ата не могат да бъдат направени по комунистическият метод на централно планиране за да назначават от Брюксел зелени феодали за които ние трябвало да работим. Трябва да се комбинират някой работи и да се даде на хора с идеи . Ако ставаше така нямаше да има нито ТЕЦ нито АЕЦ .
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАШИНГТОН ПОУСТ, ОБАЧЕ КАЗВА ДРУГО - ЛИЦЕМЕРИЕ И НЕИЗПЪЛНАНИЕ НА ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ ЗА 100-ТЕ МИЛИАРДА ОТ БОГАТИТЕ СТРАНИ, КОИТО СА ДОПРИНЕСЛИ НАЙ-МНОГО ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ. СРЕЩАТА НА Г-20 САМО Е СЪЗДАЛА НЕУДОБСТВО НА ГРАЖДАНИТЕ НА РИМ. А САМО IBM ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ИМАШЕ ОБОРОТ 30 МЛРД И ПЕЧАЛБА 6 МЛРД, ТА ЗА КАКВИ 750 МЛН ЕВРО И ЗА КАКВИ ГИГАНТИ ГОВОРИТЕ?...
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гей 20 са лицемери. Германия и Китай повишиха цената на руските въглища до 190 долара за тон а сега се правят на невинни . Много скоро заради електромобилите и копането на крипто дори да отворим всички ТЕЦ ове пак няма да стига тока.
29
1
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
"финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища, в чужбина" - какво означава това??
28
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срещата на Г-20 приключи с компромис за въглищата= ?Бедните ще си платят както винаги е било. Безплатен обяд няма. Ние нали си платихме едни самолети, дадохме златни находища на ефтини концесии . и пр.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи ще се засили робството ,и освен това- тия "милиарди" са напечатани / "кухи"/ пари
26
2
 
38
 
! Отговори
без кюмюр и дръва преди 2 години
България въобще не мога да я видя ! Ходили ли сте във ромските колиби по селата половината нямат контакти по къщите си и горят във кюмбетата си само и само за да оцелеят каквото намерят ,гуми ,найлони и всичко друго ,, живея във единквартал на голям град( живо село ) като си отворя прозореца вечер и се задушавам ! Със 300--500 лв пенсия как да се плащат 200--300 лв ток ? и да ти дадът последен модел климатици тока пара струва ,а и никой няма да ти даде нова техника .
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грета не си ли хвана гадже или още се зъби на четката за зъби?
24
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година природата устрои неприятен сюрприз на екофашистите. Ледовете в Арктика отказаха да се топят, постъплението на топлите въздушни маси се забави. Коварният арктически лет отказа да се топи, а Facebook и Googe започнаха да блокират контент който поставя под съмнение глобалното затопляне.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отнеха му на герджика един от локумите които искаше да разпъва
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живи и здрави да сте българи.
21
32
 
4
 
! Отговори
Green BG преди 2 години
2025г в България и в ЦЕЛИЯ ЕС няма да има бензинови коли, България минава изцяло на вятърна и слънчева енергия и спира да купува газ от Русия, спираме бензиновите коли и минаваме само на електрик. АЕЦ, газ и нефт вече не са ни нужни. Не и щем нито меда, нито жилото на Русия, нека руснаците си го пият и ядат техния газ. Bulgaria goes green!
20
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Юкей в хората седят в центъра на Лондон и се лепат с лепило за асфалта и блокират движението да протестират срещу въглеродните емисии на колите, там хората са съзнателни и отговорни и мислят за спасяването на планетата, а Боджо призова да се инвестират няколко трилиона за зелена енергетика за да се премина на напълно зелена енергия през 2035г., само нашите raньовци си димят с 15 годишните дизели и използват ток от ТЕЦове без да мислят за планетата.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на бензина в САЩ скочи няколко пъти.